Що варто спробувати в грузинській кухні

6-24-2021

У грузії дійсно можна отримати гастрономічне задоволення. Національні страви закохують в себе з першого знайомства. Неймовірна випічка, смачні закуски і безліч м’ясних делікатесів – грузинська кухня більш ніж різноманітна. Пробуйте, дегустуйте і насолоджуйтеся! Хочемо порекомендувати почитати про https://golosinfo.com/lifestyle/jak_gotujut_supi_u_gruziji/2020-12-08-2108 на сайті .

Грузинська кухня: фото і назви випічки

Пурі.

Хліб для грузин-обов’язкове доповнення до основних позицій меню. Найбільш впізнаваною різновидом випічки вважається пурі. Його особлива форма (коржик з загостреними кінцями) – результат особливої технології приготування. Хліб випікається в розпеченій глиняній печі у вертикальному положенні при температурі в 300 градусів. Він дуже ароматний і приємний на смак! Також рекомендуємо http://zhzh.info/publ/9-1-0-17262

Хачапурі.

Сирна коржик-одне з найбільш впізнаваних страв грузинської кухні. Вона різниться формою і складом в залежності від регіону. Так, в аджарії-аджарський, в імеретії – імеретинський, в мегрелії – мегрельський. Пробувати варто все! до речі, в 2019 році цій національній страві присвоєно статус нематеріальної пам’ятки культурної спадщини грузії.

Назуки

Назукі-пряна різновид хліба і справжнісіньке національне блюдо грузинської кухні. Випікають його в спеціальних печах і далеко не у всіх регіонах країни. Якщо ви поруч з містом сурами, то обов’язково купіть цей хліб у місцевих пекарів.

Мчаді

Ще один вид хліба на основі кукурудзяного борошна. Мчади з рум’яною скоринкою виглядають дуже апетитно. Але не поспішайте замовляти їх багато, інакше основне блюдо ви не спробуєте. Мчади дуже ситні.

Страви грузинської кухні: популярні закуски

Пхали

1. Коли потрібен корисний перекус, замовляйте асорті з пхалі. У цій грузинської закуски хороший склад: в якості основного компонента використовуються овочі (капуста, шпинат, баклажан і т.д.), а за смакові якості відповідають зелень, волоський горіх і часник.

Бадриджани.

Грузинська кухня має в своєму арсеналі різноманітні закуски. Бадріджані-одна з найбільш їстівних і красивих грузинських закусок. Це рулетики з обсмаженого баклажана з горіхово-часниковою начинкою і великою кількістю свіжої зелені. Кожен рулет прикрашається гранатовими зернами, які додають страві як смакову, так і естетичну родзинку.

Джонджолі

1 легкий перекус з приємними нотками кислинки. Джонджолі готується шляхом заквашування білих квітів дерева клекачка і за смаком нагадує каперси. Це пряне блюдо грузинської кухні-справжнісінька вітамінна бомба з зовсім невисокою калорійністю (23 ккал.).

Сулугуні-найбільш впізнаваний сир країни. Сулугуні готують у всьому світі, але грузинський варіант не порівняти ні з чим. Злегка солонуватий смак і еластична структура – гурманам точно сподобається.

Каімагі-закуска з вершковим смаком. Являє собою щось середнє між вершками і сметаною, але має свій неповторний і насичений смак. Готується каімагі з сільських свіжих молочних продуктів і дуже корисний і дорослим, і дітям.

Грузинська національна кухня: перші страви

Харчо

Грузинська кухня-це завжди магія смаку, особливо у випадку з бульйонами і супами. Чого тільки вартий харчо, приготований з яловичини і рису з великою кількістю зелені. Він настільки ароматний, густий і дуже ситний! головною смаковою ноткою є спеціально висушене на сонці сливове пюре з ткемалі. Замовити харчо ви зможете практично в будь-якому кафе. Список хороших закладів можна подивитися в огляді»де поїсти в батумі».

Хаши

Жирний бульйон, на приготування якого потрібно не менше 8 годин. Він чимось схожий на російський рідкий холодець. У класичному рецепті хаші відсутні овочі. Варять його з яловичої ніжки з додаванням часнику. Варто відзначити корисні властивості цього бульйону: зміцнює кістки, покращує стан суглобів і навіть допомагає подолати наслідки бурхливого застілля.

Чихиртма

Ще один бульйон, але готується він на основі індички або курки. Додаткові компоненти в рецептурі страви-яйця, кукурудзяне борошно і асорті зі спецій і зелені. Щоб яйце розчинилося, а не згорнулося в бульйоні, в чихиртму додають трохи гранатового або лимонного соку.

Грузинська кухня: основні страви

Хінкалі

Великий пельмень цікавої форми, який їдять руками, тримаючи за хвостик. Хінкалі-гордість грузинської кухні. У тесті можуть знаходиться найрізноманітніші начинки: м’ясо, сир, зелень та інші. Батьківщиною хінкалі вважається село пасанаурі, а спробувати його ви зможете в будь-якому куточку грузії.

Лобіо

Склад і консистенція лобіо можуть відрізнятися в залежності від закладу. У класичному рецепті цієї страви обов’язково присутні квасоля, зелень і цибулю. Його подають в невеликих глиняних горщиках і рекомендують доповнити кукурудзяним коржем мчаді.

Чакапулі

Тушковане блюдо з молодої баранини з додаванням кислих вершків, білого вина, кінзи і естрагоні. Найсмачніший чакапулі можна спробувати ближче до кінця літа, коли з’являються алича і тархун. Його можуть подавати не тільки у вигляді основного блюда, але і в якості супу.

Оджахурі

Блюдо схоже з російською тушкованою з м’ясом картоплею, правда, з більш яскравим смаком за рахунок великої кількості приправ. З грузинського «оджахурі «перекладається як»сімейне». І дійсно, це відмінний варіант ситного обіду або вечері для всієї родини.

Шашлик

Шашлик-національне блюдо у всіх країнах закавказзя. Грузини називають його «мцваді» і готують його на вугіллі з сухої виноградної лози. У кожного регіону свій особливий рецепт. Так, в тбілісі вам запропонують свинячий шашлик, замаринований в сухому вині з додаванням солі, цибулі і чорного перцю. Мцваді з телятини, запечене в тандирі, люблять в західній грузії. Ще один неймовірний смак-шашлик з баранини. Доповнюйте ці м’ясні страви кахетинськими білими винами і насолоджуйтеся багатим і незабутнім смаком.

Грузинські соуси

Ткемалі

У складі цього кисло-солодкого соусу з помітною гостротою обов’язково присутні соус зі слив ткемалі, кінза, м’ята, зелень і часник. Ткемалі ідеально поєднується з хлібом, картоплею та м’ясними стравами.

Сацебелі

Для приготування класичного грузинського кетчупу використовуються добірні томати і зелень. Але в складі сацебелі також можуть бути присутніми і авторські нотки у вигляді кропу, кінзи і часнику. Спробуйте його з грузинським шашликом!

Аджика

Класична грузинська аджика сподобається цінителям гострих страв. Для приготування пекучого соусу місцеві виробники відбирають зрілі стручки червоного перцю, часник і пряні трави.

Трохи грузинських десертів

Чурчхела

Чурчхелу називають грузинським»снікерсом». До речі, це запотентований бренд (поряд з чачею і сулугуні) і візитна гастрономічна картка країни. Солодкий, корисний і злегка тягучий десерт є національним грузинським ласощами. У його складі спеціально приготований виноградний сік( бадаги), волоські горіхи або фундук.

Пеламуші

Один з найкрасивіших грузинських десертів. Варять його на основі виноградного соку з додаванням кукурудзяного борошна, горіхів і родзинок. Розлите по формах і остигле пеламуші прикрашають горіхами або фруктами. Спробуйте, вам точно сподобається.

Гозінакі

Чи знаєте ви, що козинак-це грузинська солодкість гозінак? основними компонентами десерту є мед і волоські горіхи. До речі, без цієї солодощі складно уявити грузинську новорічну ніч. У кожній родині близькі люди пригощають один одного гозінаками, бажаючи солодкого життя.

Напої, якими славиться грузія

Вино

Грузинська кухня без вина — це те, що неможливо собі уявити. Вино-національна гордість грузії. Солодке і сухе, міцне і легке, червоне і біле – пробувати цей напій можна нескінченно, з кожним разом відкриваючи для себе все нові смаки. У грузії зростає понад 500 сортів виноградів, що дозволяє створювати особливі відтінки вина.

Чача

Традиційну виноградну горілку виготовляють з вичавок винограду, що залишилися після виробництва вина. Міцний (до 50 градусів) алкогольний напій не варто змішувати з іншими. До речі, градус домашньої чачі може доходити до цифри 60. І це далеко не все, чим вас буде радувати грузинська кухня і гостинна грузія. У кожного закладу свої фішки і секретні рецепти. Грузини дуже цінують своїх гостей, тому стежать за якістю продуктів. Для тих, хто занудьгує за звичною кухні, є безліч місць з європейським і східним меню.

Смачної і незабутньої подорожі по грузії!