Як правильно заточити ніж.

Як правильно заточити ніж.

Будь ніж, яким би гострим і якісним не був його клинок, з часом обов’язково потребує заточування. І кожен грамотний власник ножа, якщо він піклується про своєму інструменті, повинен вміти самостійно правити і точити його. Під поняттям «правка» ховається випрямлення лінії леза, але вона не є повною заміною заточування. Здійснюється цей процес частіше для клинків з твердих металів за допомогою мусата, який представляє собою подобу напилка, тільки його борозни розташовані вздовж поздовжньої осі. Також Ви можете знайти все необхідне на ресурсі resharp.
Він виготовляється з твердосплавною сталі, або з звичайної, з алмазним або керамічним напиленням. При роботі з мусатов ніж повинен рухатися по ньому від себе, ковзаючи ріжучою кромкою по поверхні інструменту. При цьому плавно зміщуватися від рукояті до вістря леза. Здійснювати періодичну правку можна кілька разів, але все одно з часом приходить момент, коли без заточування вже не обійтися. На камені більшого діаметра буде легше витримати правильний кут при заточуванні, який повинен відповідати призначенню ножа.
Потрібно враховувати, що ці цифри показують загальну для обох сторін симетричної ріжучої кромки величину – при заточуванні кут нахилу леза до площини точильного каменю становить лише половину значення. Під час роботи руху ножа повинні бути круговими щодо каменю, просувати його потрібно кромкою леза вперед і зміщуючи від рукояті в бік вістря. Щоб проконтролювати збереження правильного нахилу леза при заточуванні можна скористатися нехитрим прийомом.